Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΠΟΥ ΓΙΑΤΡΕΥΕΙ
Πλεονεκτήματα
Μπορεί να απομακρύνει την αυπνία, τις διαταραχές του ύπνου και το stress.
Πότε μπορείτε να ασκηθείτε:
Πριν κοιμηθείτε για να υποστηρίξετε έναν καλό ύπνο.
Κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν παλεύετε να αντιμετωπίσετε την αυπνία.
Κατά την διάρκεια της ημέρας όταν θέλετε να ηρεμήσετε και να διώξετε το stress.
Γενικά η αναπνοή με διπλάσιο χρόνο εκπνοής θα πρέπει να αποφεύγεται νωρίς το πρωί εκτός αν εμπειριώνετε έντονο stress.Τα χαλαρωτικά αποτελέσματα της πρακτικής θα σας εμποδίσουν να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας.
Η πρακτική
Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να πατούν το πάτωμα,ανοικτά στο εύρος της λεκάνης σας.
Τοποθετήστε την δεξιά παλάμη στην κοιλιά σας και πάρτε μερικές χαλαρές αναπνοές, νοιώθοντας την κοιλιά να διευρύνεται με την εισπνοή και να συστέλλεται με την εκπνοή.Με την παλάμη σας επάνω στην κοιλιά,νοητικά,αρχίστε να μετράτε την διάρκεια της κάθε εισπνοής και εκπνοής για μερικές ακόμα αναπνοές. Εάν η εισπνοή σας έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την εκπνοή σας,μπορείτε να αρχίσετε να προσαρμόζετε την αναπνοή σας ώστε η εισπνοή και η εκπνοή να έχουν την ίδια διάρκεια για τις επόμενες αναπνοές.
Όταν η εισπνοή και η εκπνοή σας αποκτήσουν ίδια διάρκεια,προοδευτικά αυξήστε την διάρκεια της εκπνοής για 1-2 δευτερόλεπτα για μερικές αναπνοές.
Σιγουρευτείτε ότι δεν νοιώθετε καθόλου πίεση καθώς η εκπνοή αυξάνει...
Συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι η εκπνοή σας να αποκτήσει την διπλάσια διάρκεια της εισπνοής.Αν η εκπνοή σας είναι έστω και λίγο βαθύτερη της εισπνοής σας μπορεί να επιφέρει μία κατάσταση χαλάρωσης.Γι΄αυτό δεν πρέπει να πιέσετε τον εαυτόν σας πέραν της ικανότητάς σας γιατί διαφορετικά θα έχετε ένα αντίθετο αποτέλεσμα.
Αν η αναπνοή σας δεν είναι χαλαρή ή είναι ρηχή ή ασθμαίνετε επιστρέψτε στην αναλογία εισπνοής- εκπνοής όπου νοιώθετε άνετα.
ΚΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ!